La Conselleria d'Innovació va aprovar el mes de maig el programa Territoris Innovadors amb l'objectiu de fer costat als ajuntaments en el desenvolupament de projectes innovadors d'alt impacte transformador. El Govern d'Alcoi va presentar tres projectes que actualment estan ja implementats com són la xarxa de telecomunicacions IoT, el "Node IoT" de l'Eduardo Latorre i la plataforma Smart City.
És important destacar, que com és habitual, el projecte presentat per l'Ajuntament està entre els millors valorats, en aquest cas ha sigut el segon millor de tota la Comunitat Valenciana i rebrà 100.000 euros , la subvenció màxima a la qual es podia accedir.
El cost dels projectes és de 300.000 € i són finançats al 50% pel Programa EDUSI, amb el que sumant la subvenció de la Conselleria d'Innovació, l'Ajuntament només haurà d'abonar el 16% del projecte.
Recordem que IoT, és la Internet de les coses (IoT) descriu la xarxa d'objectes físics ("coses") que porten incorporats sensors, software i altres tecnologies amb la finalitat de connectar-se i intercanviar dades amb altres dispositius i sistemes a través d'Internet. L'objectiu comú de tots aquests projectes és posar el coneixement i les noves tecnologies al servei de la ciutadania, amb l'objectiu de millorar la seua qualitat de vida.
Podem destacar que en el primer projecte, el de la xarxa IoT, un dels objectius específics és crear un entorn de prova de concepte d'idees noves, sorgides en el si d'una Smart City, permetent el desenvolupament i la investigació en un dels camps que més interés suscita en l'actualitat, el de les ciutats intel·ligents, involucrant així en la participació i col·laboració a un gran nombre d'actors (ciutadans, centres educatius, empreses, etc.). Un exemple real d'aquestes idees noves és el projecte del Kit Ciutadà Alcoi que actualment s'està executant i que utilitza aquesta xarxa IoT com un dels elements centrals del projecte.
Aquest projecte, d'alt impacte ciutadà, és un paquet de sensors i un maquinari de fàcil instal·lació i configuració, amb les quals el ciutadà podrà connectar-se a la xarxa IoT municipal. També té com finalitzeu crear una xarxa a la disposició de ciutadans, una altra per als centres educatius, una altra a la disposició d'empreses i una xarxa municipal.
En el cas particular del Node IoT o Edifici Intel·ligent, entre els objectius concrets està la posada en marxa d'un dels primers Nodes IoT d'Espanya, recordem que està en marxa en el Complex Esportiu Municipal Eduardo Latorre. La finalitat principal és gestionar de forma més eficient i sostenible aquest centre esportiu municipal, monitorant en temps real el que succeeix en l'edifici, podent d'aquesta manera reaccionar abans anomalies i alertes i poder recollir i emmagatzemar la informació generada i poder prendre decisions de gestió que milloren tant l'eficiència de l'edifici com la qualitat percebuda pels ciutadans usuaris del centre esportiu. També es pretén gestionar de forma més eficient el conjunt d'edificis municipals extrapolant aquest concepte a altres edificis i utilitzant-los de manera conjunta a través de la plataforma de ciutat.
En el cas particular de la plataforma 'Smart City', té com a finalitat principal comptar amb una plataforma de ciutat intel·ligent, que facilite la interacció dels diferents elements de la ciutat, integre els existents i contribuïsca en gran manera a la presa de decisions. Aquesta plataforma permet millorar la gestió dels serveis municipals i la presa de decisions, tant pels responsables polítics com pels tècnics, mitjançant l'anàlisi de les dades integrades en la plataforma de ciutat. A més augmenta la qualitat de vida de la ciutadania en millorar els serveis i la presa de decisions dels responsables de la gestió de la ciutat.
"La Conselleria d'Innovació reconeix el projecte Smart City Alcoi com un projecte sòlid, amb capacitat de millorar la gestió municipal i impulsar la digitalització de la ciutat. Amb la Smart City la ciutadania adquireix un nou protagonisme, perquè habilita llits que reforcen la seua participació i els ofereixen nous serveis. La ciutat intel·ligent contribueix a fer de l'administració un organisme més eficient i accessible, però també a impulsar la sostenibilitat, a generar i retenir talent, inversions i població", ha afirmat l'alcalde d'Alcoi, Toni Francés.
El projecte Smart City a Alcoi es va desenvolupant des de fa anys i és bàsic per al govern municipal, podem ressaltar entre altres iniciatives el projecte AlcoiLab, que pretén que a la nostra ciutat es puguen provar solucions innovadores, oferint a emprenedors i empreses tecnològiques un camp de proves per al desenvolupament dels seus projectes. Recordem que el primer projecte posat en marxa va ser el Street Lab, en el marc del projecte de reurbanització d'Entença. També es va posar en marxa una xarxa LoRaWan en aquest carrer de forma pilot en 2018, que ha evolucionat i ara la xarxa LoRaWan, que dona cobertura a tota la ciutat i parcs naturals. Les dades aportades ja els utilitzen l'Ajuntament i els centres educatius de la ciutat.
El procés seguirà amb la implantació del 'Kit Ciutadà' que permetrà a la resta de la ciutadania connectar el seu dispositiu a la xarxa pública d'Alcoi i enviar les dades a la plataforma de visualització.
En aquests moments, l'Ajuntament està immers a implantar el primer Sandbox de la Comunitat Valenciana i un dels primers de tota Espanya. Aquest projecte permetrà crear les condicions tècniques i legals a Alcoi perquè les empreses i els emprenedors puguen testar els seus productes innovadors a la nostra ciutat, fent així d'Alcoi un espai altament atractiu per a les empreses tecnològiques. Aquest projecte suposarà aportar major valor afegit al parc tecnològic de Rodes, ja que com a ciutat oferirem a les empreses que s'instal·len allí no sols un espai d'innovació amb suport i serveis tecnològics, sinó també l'oportunitat de desenvolupar els seus projectes a través del Sandbox.